Praktijk verkeersdeelname

In dit gedeelte van de opleiding leer je om op een veilige en verantwoorde manier de motorfiets op de openbare weg te besturen. Onderdelen die hierin naar voren komen zijn plaats op de weg, kijkgedrag en kruispunten, om er slechts een paar te benoemen van vele onderwerpen. Ook deze fase wordt afgesloten met een praktijkexamen bij het CBR.

Jouw praktijkexamen zal ruim van tevoren in overleg met de instructeur gepland worden. Het CBR verzorgt in Nederland de rijexamens. Tijdens het examen beoordeelt de examinator van het CBR of je goed in staat bent om de motorfiets op een juiste en veilige manier te bedienen en of je zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen. Daarbij speelt de veiligheid van jezelf en van anderen een grote rol. Als jouw rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, verstrekt het CBR een Verklaring van rijvaardigheid, hierna kun je jouw rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis.

Motorrijschool Vos is aangesloten op de geautomatiseerde examen agenda van het CBR, hierdoor is er slechts een korte wachttijd totdat examens kunnen plaatsvinden. Je kunt met behulp van dit systeem bij ons zelf bepalen wanneer en op welk tijdstip je wilt afrijden.

AVD examen

Uiteraard ga je niet eerder praktijkexamen doen dan dat je er helemaal klaar voor bent. Neem altijd de dag van het examen een rijles. Niet om snel nog wat te leren, maar als warming-up. Zorg dat je kleding in orde is. Je zal heus niet zakken als je in een spijkerbroek komt aanzetten. Maar bedenk wel dat je maar 1 kans krijgt op een eerste indruk, dus laat dit een goede indruk zijn. Een motorrijder met motorlaarzen, motorbroek, motorjack, goede helm en handschoenen wordt nu eenmaal serieuzer genomen door een examinator dan een motorrijder in een spijkerbroek.

Hoe gaat het examen nu in zijn werk?

Om je een indruk te geven volgt hier een weergave van het begin tot en met het einde van het examen.

  • Allereerst begin je met je voor te stellen en overhandig je een geldig B-rijbewijs of een geldig legitimatiebewijs en jouw geldige theoriecertificaat. Je instructeur heeft de oproepkaart en eigen verklaring mee.
  • Daarna legt de examinator uit wat er van je verwacht wordt en hoe het examen in zijn werk gaat. Hij zal je nog wat kennis meegeven zoals bv. Dat je gebruik moet maken van de voordelen van de motorfiets, maar daarbij nooit de nadelen uit het oog mag verliezen. Voordelen: snel – wendbaar – smal – acceleratievermogen, nadelen: kwetsbaar – slecht zichtbaar.
  • Gezamenlijk gaan we naar buiten, daar mag je een kenteken oplezen van een afstand van ongeveer 25 meter.
  • Daarna loop je naar de motorfiets, dan volgt de voertuigcontrole (BRAVOK). Je hoeft uiteraard geen motormonteur te zijn, je krijgt een aantal vragen die u uiteraard weet te beantwoorden. Samen met de examinator controleer je de verlichting.
  • Vervolgens kleed je je goed aan. Denk aan je oortje en contoleer of je helm goed vastzit.
  • Nu gaat de rit beginnen. Overigens is iedereen een beetje gespannen voor het examen, maar gezonde spanning houdt je scherp. Dit is menselijk en heeft meestal geen invloed op het motorrijden zelf.
  • Tijdens de rit rijdt de examinator in een auto achter je aan. Jouw instructeur zit naast de examinator in de auto.
  • Opdrachten krijg je van de instructeur. Heb je een opdracht begrepen, knik je even “ja”. Is een opdracht niet geheel duidelijk tik je met je linkerhand tegen je helm.
  • Rijdt je eigen rit en houd absoluut geen rekening met de examinator in de auto achter je. Wanneer je ergens langs kunt rijden of inhalen en de auto niet, ga dan vooral niet twijfelen maar rij gewoon door. Dit zal je toch ook doen als je je rijbewijs hebt. Wordt de afstand tussen jouw en de auto te groot, dan krijgt je vanzelf de opdracht om even te wachten. Tot die tijd rijdt je gewoon door.
  • Na deze rit komen we weer terug bij het CBR, jij parkeert de motorfiets en we gaan gezamenlijk weer naar binnen. Hier krijg je te horen of je wel dan niet geslaagd bent voor het AVD praktijk examen, met een korte motivatie.
  • Ben je geslaagd dan, kun je de volgende ochtend naar het Gemeentehuis of regiokantoor je aanmelden voor een nieuw rijbewijs met de categorie A vermelding. Je kunt dan kiezen voor de normale of spoedbehandeling. 2 of 5 werkdagen. In de tussenliggende periode mag je nog niet motorrijden. eerst moet je het felbegeerde motorrijbewijs hebben en dan kan het echte genieten beginnen.
Praktijkexamen of toets aanvragen

Overleg met je rijschool over een geschikte datum
Je rijschool kan in ons reserveringssysteem zien wanneer een examinator beschikbaar is. Overleg met je rijschool welke datum het beste uitkomt. Je rijschool kan dan de datum van het examen voor je vastleggen in het systeem.

Je rijschool ontvangt de officiële uitnodiging voor het praktijkexamen. Jij ontvangt zelf ook een e-mail met de vastgelegde datum. Als de rijschool daarna iets wijzigt, ontvang jij daar ook via de mail bericht van.

Openingstijden

maandag
08:00 - 20:00
dinsdag
08:00 - 20:00
woensdag
08:00 - 20:00
donderdag
08:00 - 20:00
vrijdag
08:00 - 20:00
zaterdag
08:00 - 17:00
zondag
Gesloten
  • Motorrijles AVB

   Motorrijles AVB

   749

   769
   • ✔️ 10 Uur Rijles
   • ✔️ 1 Examen AVB
   • ✔️ 1 Online Theoriecursus
  • motorrijles AVD

   motorrijles AVD

   869

   889
   • ✔️ 10 Uur Rijles
   • ✔️ 1 Examen AVD
   • ✔️ 1 Online Theoriecursus

Hi! Klik op een van de medewerkers hieronder om te chatten via WhatsApp of stuur een mail naar Vos-Verkeersschool

Chat met ons op WhatsApp
Close and go back to page